2011. szeptember 26., hétfő

I've got baggage, too!

A Rent a világ egyik leghíresebb musicale, számos rendező állította már színpadra (közöttük nemrég Neil Patrick Harris is), s még film is készült belőle 2005ben.
Igazából lényegtelen, hogy melyik változatot mutatom be nektek, most a történetre, s a mondanivalóra helyezem a hangsúlyt. Ha röviden akarnám elmesélni, akkor annyit írnék, hogy néhány Alphabet Cityben élő, nélkülőző bohém problémákkal telített életét mutatja be...viszont ez ennél sokkalta több. Megmutatja, hogy nem csak akkor lehet egy szerelem igaz és tiszta, hogyha különböző nemű, gondtalan, egészséges emberek között szövődik. Ez nem egy álomvilág,
ahol minden happy enddel végződik, ahol pillanatok alatt, s kevés bonyodalom után a fiú megkapja a lányt, az anyagi gondok rendeződnek, a beteg meggyógyul. Ez a mocskos valóság, az egész a realitás kegyetlen talaján mozog. Lehet, hogy te heteroszexuális vagy, lehet, hogy az AIDS veszélye sosem fog fenyegetni, de azt garantálom, hogy ez a musical megérint, akárki is vagy.
Nézzük a szerelmi szálakat, kezdve a véleményem szerinti legszebbel, mely Angel és Collins között szövődik. Igen, két férfi és igen, mind a ketten AIDSesek. Ahogyan szemléltetve van, ahogyan kibontakozik, mind nagyon gyönyörű, s nem az az érzés tör elő belőled, hogy ez rendellenes.



Következő párunk Mimi és Roger, a lány HIV-es bártáncosnő, a srác pedig egy "lecsúszott rockzenész", aki mit ad Isten, HIV-pozitív. Nehéz lenne sokkal többet írni róluk úgy, hogy ne áruljak el "műhelytitkokat", így legyen elég ennyi, s hozzá két videó.





Végezetül jöjjön a musical leszbikus párja, Joanne és Maureen. Kapcsolatuk viharos, s kimaradt szereplőnk, Mark is szerepet kap benne. Ez nem egy "édeshármas", a konfliktus abból adódik, hogy Maureen elhagyta Markot. Többet erről sem árulnék el, maradjon csak meg benned a hajlandóság arra, hogy megtekintsd a filmet, avagy a Brodway musicalt, mivel az is megtalálható az interneten.



Leginkább a filmet szeretném ajánlani, mivel könnyen elérhető, s a szereposztás parádés. Ha azt mondom, hogy Idina Menzel az egyik főszereplő, már sokat elárultam. Azért a szerelmi szálakra éleztem ki ezt a szegényes ízelítőt, mert tán ezeket a legkönnyebb bemutatni. A történet több szálon fut, egyik szereplő sem törpül el a másik mellett, az események összefonódnak egy ponton, így egy igazán érdekes néznivaló tárul elénk.

2 megjegyzés:

  1. Tetszetős bemutató lett, és nem vagyok elfogult :) Kellően felkelti az érdeklődést, mégsem árul el túl sokat ;)

    VálaszTörlés
  2. felcsigáztál. le fogom tölteni :)

    VálaszTörlés