2011. szeptember 17., szombat

Melegfront 3.- Kultikus meleg ikonok

Kultikus meleg ikonok, a kezdetektől, Dorothytól, napjainkig.

Véleményem, és tapasztalatom szerint minden meleg életében van legalább egy olyan meghatározó közéleti személyiség, akinek karrierje, életereje, emberi mivolta valamiféle erőt ad neki. Ezeket a személyeket, akiket mi, azaz LMBT-közösség tagjai ( Leszbikusok Melegek Biszexuálisok Transzneműek) általánosan kedvelünk, tisztelünk, felnézünk rájuk, meleg ikonoknak nevezzük. Ők legtöbbször színészek, színésznők, énekesek, énekesnők, de napjainkban politikusok, műsorvezetők, és hercegnők is vannak köztük.


Először is hadd kezdjem a "modern kor" legelső meleg ikonjával, Judy Garlanddal. A kis Judy tizenhét évesen érte el a csúcsot, amikor is megkapta Dorothy szerepét az Óz, a csodák csodája című kultikus filmben. Olyannyira hatással volt a melegekre Garland, és az általa megformált Dorothy, hogy az Egyesül Államokban sokáig a melegek egymás közt "Dorothy barátjának" emlegették magukat, és ismerkedési kérdésük is az volt : Barátja vagy Dorothynak?
Évtizedekkel később, Garland lánya, Liza Minelli, szintén anyja nyomdokaiba lépett, és kettejük neve örökké egybeforrt a meleg ikon kifejezéssel.
Nem feledkezhetünk meg Marlene Dietrichről sem, az első olyan európai színésznőről, aki hollywoodi meleg ikonná vált, és nyíltan biszexuális volt, többek közt a francia verébbel, Edith Piaffal volt viharos kapcsolata. Shirley Maclain, Julie Andrews, Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn és természetesen Marilyn Monroe is a leghíresebb meleg ikonok közé sorolhatóak. Nem hagyhatjuk ki természetesen a listából Gloria Gaynort, mint az énekesnőt, aki megénekelte a melegek himnuszaként is emlegetett "I will survive" című dalt. Bette Midler, Dolly Parton, Elton John, Freddy Mercury, David Bowie is azok közé a zenészek közé tartoznak, akik szerves tagjai a meleg ikonoknak. Azonban van pár olyan előadó is, akiket külön kiemelnék, amiért nemtetszésüket nyilvánították a homofóbia ellen, és folyamatos harcban vannak, hogy a melegeket is azonos jogok illessék meg, az élet minden terén, mint a "normális" embereket. Az első ilyen Madonna, akinek köztudottan sok homoszexuális barátja, háttértáncosa is volt, és nem elhanyagolható tényező, hogy kisöccse, Christopher is nyíltan vállalja a másságát. Christopher és Madonna elválaszthatatlanok voltak, Ruppert Everett írta a könyvében róluk: "Ha meg akarod ismerni az igazi Madonnát, ismerd meg Christophert. A kettő nem tud létezni egymás nélkül". Christopher táncosa, majd öltöztetője, később pedig koncerttervező dizájnere lett nővérének. Kapcsolatuk sajnos megromlott, amikor a színésznő elkezdett járni, majd feleségül ment második férjéhez, Guy Ritchiehez, aki melegekkel szembeni ellenszenvét soha nem titkolta. Christopher, lénye másik felének hiányában írta meg az "Íme a nővérem, Madonna!" című (ön)életrajzi könyvét. A másik pedig Lady GaGa, aki nyíltan kiállt az Amerikai Egyesül Államok Hadseregének meleg katonáiért, és azok jogaiért, amikor felszólalt a "Ne mondd, ne kérdezd!" rendelet ellen. Ezenkívül a 2010 márciusában megrendezésre kerülő Nemzeti Esélyegyenlőségi napon tett beszédében is kiállt a sajt nemükhöz vonzódókért. A lista még hosszú... Marlon Brando, James Dean, de manapság Ellen DeGeneres, Neil Patrick Harris, Britney Spears, a Spice Girls , Oprah Winfrey és a tragikus körülmények közt elhunyt Diana Spencer, walesi hercegnő, akik kultikus ikonjaik a melegeknek.
Köszönjük, hogy vagytok, voltatok Nekünk. Köszönjük, hogy számíthattunk rátok, felnézhettünk rátok, és büszkén tekinthetünk titeket ikonjainknak.
Nektek van a felsoroltak közül kedvenc ikonotok? Esetleg olyasvalaki, aki kimaradt?
Puszi: Kis herceg

3 megjegyzés:

  1. Az én kedvenc meleg ikonjaim: Madonna és Lady Gaga :)

    VálaszTörlés
  2. Na, akkor komment, drága:
    Whoopi Goldberg
    és Cynthia Nixon - Miranda a Szex és New Yorkból.

    VálaszTörlés